Bach-virágterápia

 

A Bach-virágterápia (ejtsd:'becs'-) egy homeopatikus aromaterápiás módszer. Edward Bach (1886-1936) brit orvos fejlesztette ki az 1930-as években.

Bach állítása szerint fizikálisan illetve intuitíven felfedezte 38 vadvirág gyógyító hatását. Ezek a felfedezések „inspiráción” alapultak. Például séta közben olyan gondolata támadt, hogy a naptól forrósított növényen lévő harmatcseppek magukba szívják annak gyógyító tulajdonságát. Azt állította, hogy elég kézbe vennie egy virágot vagy megkóstolnia egy szirmot, hogy intuitív módon tisztába jöjjön annak gyógyító energiáival. Ezeknek az intuícióknak a továbbfejlesztéseként „eszenciákat” készített tiszta víz és növények felhasználásával.

Észrevette, hogy bizonyos növények rezgése megfelel adott lelki problémáknak. Ezeknek a gyógyító erejű növényeknek az energiáját megfelelő módszerrel kinyerve a lélekre ható, tehát nem hatóanyag elvű gyógyszer nyerhető. A Bach-virágterápia leginkább a homeopátiához hasonlítható.

Edward Bach is homeopata orvosként kezdte pályafutását. Módszerének lényege a homeopátia „magasabb rezgésre való felemelése” és lényeges leegyszerűsítése. Míg a homeopátia szinte végtelen számú szerrel dolgozik, addig a Bach-virágterápia 38 archetipikus, vagyis ősi lelki problémára kínál gyógyírt. Ebből a 38 lelki típusból kell kiválasztanunk a számunkra szükséges gyógyszert.

Edward Bach is, a hasonló a hasonlót gyógyítja elvet alkalmazta, de továbbvitte a gondolatmenetet és azt hirdette, hogy a betegség az a hasonló, ami a hasonló lelki problémát orvosolni képes. Ha a betegség a segítségünkre siet, hogy felhívja a figyelmünket lelki tévedésünkre, akkor a betegség, mindjárt gyógyszerré válik a kezünkben. A gyógyszer pedig addig kell, amíg a problémát magunkban fel nem oldjuk.

A hasonlót a hasonlóval elv lényege azon a szellemi – de a fizikában is megtalálható – törvényen alapul, hogy ha egy rezgés egy azonos frekvenciájú, de ellentétes fázisú rezgéssel találkozik, a két rezgés kioltja egymást.

Érthetőbben: ha a lelki problémám képvisel egy bizonyos rezgést, a megfelelő Bach virágterápiás gyógyszereket kiválasztva – egyszerre több szert is kiválasztunk egy kezelés alkalmával – létrejön egy a lelki problémával ellentétes fázisban dolgozó kioltó rezgés, ami segít a probléma okait helyre tenni.

„Gyógyítsd tenmagad" – „Ismerd meg önmagad"

 

 

Bejelentkezés telefonon: 06-30-5354226  Balatoni Zsuzsi